Det här vill du inte veta om flygresan


det här vill du inte veta om flygresan1. Hälften av alla piloter har somnat

Enligt en undersökning i Sverige, Norge och Storbritannien så har hälften av alla piloter någon gång somnat. En tredjedel av dessa har dessutom vaknat upp och upptäckt att andrepiloten också sover.

2. Din plats kan sakna en flytväst

Eftersom turister ibland tar flytvästen med sig som en souvenir så är det viktigt att du själv kontrollerar att det verkligen finns en flytväst under ditt säte. Personalen gör dock detta varje dag, men inte inför varje flygning.

3. Planet släcks på natten för att underlätta evakuering

Om du flyger på natten så släcks ljuset. Kanske trodde du att det var för att du lättare ska kunna sova?

Men sanningen är att lamporna släcks när det är mörkt ute för att våra ögon ska vänja sig vid mörker och därmed lättare kunna se om allt blir mörkt och du ska kunna lämna planet.

4. Din filt kan vara använd

Om du reser på kvällen eller natten kan din filt ha använts av någon annan passagerare innan dig. Filtarna byts bara en gång per dag, och då vid den första flighten på dagen.

5. Vattnet innehåller mycket bakterier

Du bör inte dricka vattnet ombord utan istället köpa en flaska med vatten. Detta eftersom vattnet finns precis bredvid avloppsledningen och kan innehålla höga bakterienivåer.

Wall Street Journal gjorde en undersökning för tio år sedan där de såg att bakterienivån på vattnet var tio till hundra gånger högre än de amerikanska gränsvärdena.