Tips och råd för dig som är flygrädd

Många människor är väldigt flygrädda. Trots att de flesta vet att flygning är ett säkert sätt att transportera sig. Men vid en fobi så är rädslan starkare än logiken. Här följer dock några tips som kan hjälpa dig hantera din rädsla.


Enkla tips som gör din flygresa enklare

Flygrädd

  1. Ta reda på vad det är med flygningen som gör dig rädd. Detta är ett första steg för att kunna behandla och förändra din rädsla.
  2. Läs på om turbulens. Är du rädd för turbulens så läs på om vad det egentligen är. Att det är lika självklart att en båt gubbar på vågorna som ett plan gubbar på vindarna. Att det värsta som kan hända är att du spiller ut ditt kaffe.
  3. Gör research om hur vanligt olyckor egentligen är. Det är faktiskt större risk att du är med om en olycka när du kliver ut i gatan eller när du sätter dig i bilen på morgonen.
  4. Om du känner dig rädd innan flygningen kan du tala om det för flygpersonalen, de kan då hjälpa till med att lugna dig.
  5. Sov och ät ordentligt innan du ska flyga, det lugnar nerverna.
  6. Fokusera på ditt semestermål. Dit du är på väg. Fokusera på de positiva sakerna. Bara.
  7. Många tänker att alkohol gör resan lättare, men det kan ha precis motsatt effekt. Känner du att alkoholen gör att du tappar kontrollen kan du bli mer rädd.
  8. Blir du rädd eller orolig över något konstigt ljud eller skakning under flygningen kan du fråga personalen.
  9. Försök att koppla av och andas djupa andetag.
  10. Skingra gärna tankarna med något som får dig att känna dig som hemma. Som en bok du läser hemma eller en tv-serie som du följer hemma. Något som kopplar ihop känslan med ”hemma” kan göra dig mycket tryggare och lugnare.