Turbulens

Turbulens är inte på något sätt farligt. Även om många upplever och tror det.


Turbulens

Att du ska ha säkerhetsbälte vid turbulens beror endast på att du inte skada dig inne i flygplanet. Inte för att ni ska krascha. Foto: Daniel Schwen

Turbulens kan uppstå på grund av flera orsaker. Det handlar antingen om vindar eller turbulens i luften. Exempelvis när varm luft möter kall luft, när vindar virvlar, i moln med mycket vatten, vid hög- och lågtryck som möts och vid kraftig vind.

Detta är inte på något sätt farligt men det kännas lite i magen när planet ”guppar”. Men turbulens är lika självklart som att en båt guppar på vågorna.

Flygplanet panerar automatiskt

Motorerna ändras vid turbulens. Detta är inget du behöver vara rädd för utan detta sker helt automatiskt för att parera farten. Om vinden gör att planet åker fortare så bromsas planet något, och om vinden gör så att vi flyger långsammare så gaser motorerna något. På detta sätt håller vi samma hastighet som planerat.

Även vingarna rör sig vid turbulens. Ibland upp och ner flera meter och detta också för att panera.

Säkerhetsbälte vid turbulens

Vid turbulens så får passagerarna ibland sätta på sig säkerhetsbälte. Detta är på grund av att man inte vet hur stor turbulensen kan bli och man vill inte riskera att någon gör illa sig. Inte för att man kommer att störta.

Turbulens är helt naturligt

Turbulens är en del av flygningen och ingenting att vara rädd för. Det enda som kan hända är att du råkar spilla lite kaffe.